Nieuws
13 april 2021

Nvidia valt met Grace-processor Intel aan

Nvidia kondigt de introductie aan van een serverprocessor voor datacenters die is gebaseerd op de Britse Arm-architectuur. Het bedrijf uit Santa Clara (Californië) gaat met deze Grace-processor de rechtstreekse concurrentie aan met Intel en AMD. Intel is nog steeds de grootste fabrikant van processors voor servers in datacenters, maar ondervindt toenemende concurrentie van Arm-chips.

Nvidia is het grootste chipbedrijf dat tot nog toe de handschoen tegen Intel opneemt. Begonnen als fabrikant van grafische kaarten heeft Nvidia zich ontwikkeld tot een chipgigant. De voorgenomen overname van Arm zal het bedrijf nog sterker maken. Maar het is niet zeker of de mededingingsautoriteiten daarmee akkoord gaan. De komst van Grace maakt het uit oogpunt van concurrentieverhoudingen allemaal nog ingewikkelder.  

Arm veroverde eerst de smartphonewereld. De laatste jaren vinden chips die op basis van deze architectuur zijn gebouwd, steeds vaker hun weg naar datacenters. Onder meer Amazon en Ampere Computing ontwerpen hun server-chips daarmee. Nu Nvidia nadrukkelijk naar de markt voor datacenters lonkt, kan dat Arm extra vleugels geven.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

Computable

Mediapartners