Nieuws
02 april 2021

Powermanagement lijdt aan onderwaardering

Dat servers veel energie verbruiken, behoeft geen uitleg. Hoe servers hun energievraag kunnen aanpassen aan de werkdruk, is minder bekend.

Powermanagement is een verzamelnaam van technologieën die de energievraag van een ict-apparaat beïnvloeden. De powermanagement-instelling kan zowel in de bios als in het besturingssysteem gekozen worden. Per fabrikant kunnen naamgeving en functionaliteit van een instelling verschillen. Veel gebruikte namen zijn ‘high performance’ (de meest statische instelling), ‘balanced’ (de meeste vrijheid heeft om aanpassingen te doen en ‘power save’ (meest energiezuinige instelling).

Velen kennen powermanagement van hun laptop, dezelfde techniek wordt ook al ruim twintig jaar in servers geleverd. De techniek is zeer volwassen en geldt als een erkende energiebesparende maatregel zoals beschreven in de ‘informatieplicht energiebesparing’.

De instellingen hebben de grootste invloed op de cpu (processor). Afhankelijk van de gekozen instelling zal een cpu een statische of een werkdruk afhankelijk, dynamisch, energieverbruik vertonen. Wanneer een statische instelling wordt gekozen is de klokfrequentie vast. De statische instelling laat geen hogere (turbo) frequenties toe; er is een vast verbruik ongeacht hoe druk de cpu bezet is. Met dynamische instellingen worden klokfrequenties aangepast aan de werkdruk. In het geval dat een processor langer werkloos is (idle) en de powermanagement-instelling het toestaat, is de processor in een lagere energietoestand te brengen of zelfs uit te zetten. Omdat deze toestanden alleen geactiveerd worden bij idle en schakelen tussen toestanden snel gaat is de invloed op applicatie-performance miniem.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

Computable

Mediapartners