Nieuws
07 september 2020

Eurofiber en Vattenfall starten joint venture

De Belgisch-Nederlandse glasvezelleverancier en datacenteraanbieder Eurofiber en het Zweedse nutsconcern Vattenfall, waartoe ook het Nederlandse Nuon behoort, starten een joint venture in Berlijn. De onderneming heeft als doel de ontwikkeling van de Duitse hoofdstad tot smart city te versnellen.
Ook wil de joint venture, waarvan de naam nog niet bekend is, meer dan een half miljoen huishoudens en bedrijven aansluiten op een eigen ontwikkeld supersnel glasvezelnetwerk. Het nieuwe glasvezelnetwerk biedt naar eigen zeggen superieure digitale connectiviteit in vergelijking met de bestaande coax- en kopernetwerken en zal toegankelijk zijn voor alle breedbandexploitanten.

'Datasnelheden van glasvezelverbindingen kunnen in theorie tot 100Gbps oplopen, hetzelfde geldt voor coax. Koperverbindingen komen onder de best mogelijke omstandigheden niet verder dan 800Mbps', licht een woordvoerder toe. Belangrijk verschil tussen glasvezel aan de ene kant en coax/koper aan de andere kant is volgens hem dat de bandbreedtes voor glasvezel symmetrisch zijn: uploaden en downloaden gaat even snel, dat is bij coax en koper niet het geval. Een derde element is de zogeheten latency (vertraging). Het signaal van glasvezel kent nauwelijks vertraging (0-1 milliseconde), waar dit bij coax en koper tenminste tussen de 0 en 5 respectievelijk 1 en 10 ms is. 'Deze latency is met name van belang voor bijvoorbeeld de financiële handel, gaming en andere media, maar ook straks voor zelfrijdende auto’s en allerlei andere smart society-toepassingen', aldus de zegsman.

In de nieuwe onderneming gaan Vattenfall en Eurofiber samenwerken in de aanleg en exploitatie van de glasvezelinfrastructuur. Het netwerk zal ook een digitale basis vormen voor 5G- en iot-connectiviteit, en zo de snelle ontwikkeling van de Duitse hoofdstad tot een digitale smart city mogelijk maken.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

Computable

Mediapartners