Nieuws
13 maart 2020

Microservices is stap in software-ontwikkeling

Softwaredevelopment is in de loop der jaren aan grote veranderingen onderhevig geweest. In vroegere tijden was een monolithische aanpak vanzelfsprekend. Er werd een allesomvattend product opgeleverd dat alle functies bevatte. In de huidige tijd van devops, containers, cloud en ci/cd is de wereld radicaal aan het veranderen.

Een ontwikkelmethode die steeds meer momentum krijgt is microservices. Microservices is de opvolger van service oriented architecture. Feitelijk komt het bij microservices erop neer dat software in kleinere modules wordt ontwikkeld. Dit kan bijvoorbeeld een e-mailfunctie zijn, een payment module of een product catalogus. Eigenschap van een module is dat deze eenduidige functionaliteit bevat, en onafhankelijk kan schalen en getest kan worden. Het gebruik maken van nieuwe technieken zoals containerization geven een additionele impuls aan deze nieuwe manier van werken.

Deze techniek kan een hogere beschikbaarheid van de applicatie bewerkstelligen. De ontwikkeltechniek leent zich uitstekend om in een devops-straat te worden ontwikkeld. Immers het minimal viable product staat als zodanig vast, en kan zelfs uit meerdere andere kleinere producten bestaan.

Er zijn ook nadelen. Het te ontwikkelen product kan te klein zijn voor ontwikkeling in een microservice-structuur. Verder vereist het veel nieuwe tooling en zijn er afhankelijkheden.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

Computable

Mediapartners