Nieuws
20 december 2018

Astron en grote hoeveelheden data

Vrijwel alle wetenschappen produceren tegenwoordig bergen data, maar een van de grootste dataproducenten is astronomisch onderzoek. Nederland is al ruim een halve eeuw een van de leidende landen als het gaat om radiotelescopie met als belangrijk centrum Astron in Drenthe.

Als grote dataproducent en daarmee grootgebruiker van het SURF-netwerk kreeg professor Carole Jackson, algemeen en wetenschappelijk directeur van Astron, ook de ruimte de laatste ontwikkelingen te delen met het publiek bij de SURFsara Super Day. Jackson, die haar carrière na haar studie begon in Australië bij het Square Kilometre Array project (SKA), is op haar plaats als begeesterend leider van de onderzoeksfaciliteit.

Jackson begint bij wat het delen van al die data uit zo veel verschillende onderzoekstrajecten betekent. Denk daarbij aan zwaartekrachtgolven die ook in oude data waargenomen kunnen worden nu we de kennis hebben waar we naar moeten zoeken. Ook het beeld van de eerste honderd miljoen jaar na de big bang is met grote hoeveelheden data vele malen scherper geworden. Dit allemaal leidt tot steeds meer combinaties waarbij astronomie ook onderdeel is van onderzoek naar de beginselen van het leven, de bouwblokken van materie, maar ook noodzakelijk bij de energietransitie en veel meer. Geen enkele studie staat in die zin meer op zich.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

Computable

Mediapartners